BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Beginning of new journey ...

Tuesday, 14 February 2012

Kek Coklat Kukus..at last!

Salam...ha....harini ana nak cerita pasai kek coklat kukus (seperti tajuk di atas)! hehehe... before ni my sister selalu sgt duk buat..lps tu ia telah memberikan saya semangat utk mencuba jugak....memg tak pernah nak wat kek2 ni kalau duk saja2! dulu2 time raya ka...ada lah tolong mama, my sis n cousins wat kek! but now..ntah la...cek ni jenih suka masak lauk pauk, salad, puding, jeli..haa....itu feberet I! hehehe. Tapi disebabkan rasa tercabar dengan pujian familiku kepada kakak kandungku sendiri di atas hasil kek kukus coklatnya yg sedap...maka Shazuana Binti Mohd Saphar pun mencuba!!! jeng3......... meh kita tgk apa jadi!

Ok....disebabkan keinginan yg membuak2...ambiklah kertas yg ana tulih sendiri utk resepi buat kek coklat kukus ni....(resepi tu di cedok dari kata2 dan melalui praktikal yg dilakukan oleh kakak ku sendiri!). Buat2 punya buat...siap lah utk di kukus....wah seronok ni...rupa dah mcm ada.... ok...so letak periuk kukus..tunggu lama sikit..masukkanlah loyang yg telah terisi dengan kek coklat itu!......sejam berlalu..... cucuk dengan lidi...nak cek sama ada kek dah masak ker tidak...erm...mcm dah nak masak... even time tu my auntie datang ngan twin's dia pun cakap...amboihh....wangi nya bau...masak apa ni? ecey...kemain syok dengaq lagu tu! haha.... pastu..duk 50-50 dah masak ke belum...sebab bhgn tengan mcm mendap semacam..tepi semua ok..cuma tengah.....ha...sekali dah masuk dkat 2 jam periuk kukus tu duk atas dapur! tak masak jugak!!! huwaaaaaaaaaa ...apakah? knp kah??? oh no!!!!

Pastu....dah dekat 3 jam!!!! ;( gila tak masak2 lagi ok!!! pastu tutup api....then telangkup ke dalam pinggan besar......huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa memg tak masak.....masih cair kat bhgn bawah kek time telangkup tu..bukan lah cair mcm air...tp memg kira tak masak...hukhukhuk sedissss gilos! ;(.... takpalah...first try....mama cakap..'biasalah...nak mula belajar masak, memg kdg2 jadi mcm ni..kakak dulu2 lagi teruk kek dia buat waktu dia muda remaja...tapi jgn lah duk give-up'...ok mama bg semangat balik kat ana! tapi lps tu memg ana malas nak buat laen! tapi kek tu still lah boleh makan....anak2 menakan a.k.a anak2 sedara yg makan...org laen..boh layan...hukhuk! Sodih den! Setelah dibuat 'post-mortem'....rupa2nya...dalam resepi ana tu semua dah betul..cuma ana sendiri yg lupa nak tulis last sekali tu...waktu sebelum nak masuk dlm loyang..kena masuk 1 1/2 air panas....kacau bagi sebati baru masuk dlm loyang..pastu ana ada gak wat kesalahan lain yakni...ambik susu pekat dan telur ayam terus dari peti ais...TAK BOLEH TU!!!! kek jadi berat!!! adoiii... so dah insap...lps ni tak buat dah!

Kemudian...macam mana ntah...mai pulak rasa nak buat..so waktu cuti maulud...bosan2...ana pun rasa nak buat... pikedai..beli telur ngan susu pekat penuh krim dan lemak di kedai. Ok...kali ana buat elok...telur ayam dan susu pekat manis...fresh dari kedai...bukan dari dalam peti ais...Alhamdulillah....at last jadik beb!!! muahahaha...gumbira!!! nak tgk hasilnya? jap erk.... hehehe...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Toping 

Dah siap...but without Toping lah!

KEK COKLAT KUKUS...at last! ^_^

Tak sampai 5 minit siap...dah dipotong ya! hehe



2 comments:

Qaseh Suhaida said...

cek coklat mmg my feberet laaa...tapi Su xpernah try buat kek coklat kukus lagi..

teringat pulak time Su & Aida lepak2 kat rumah Ana.Makan puding mak Ana tu mmg sedappp..

Ana Saphar said...

puding yg mana erk? ana pun dah lupa! hehehe... anyway..kek ni taklah superrr sedap! but oklah... hehe first try kan! ;p