BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Beginning of new journey ...

Tuesday, 14 February 2012

Kek Coklat Kukus..at last!

Salam...ha....harini ana nak cerita pasai kek coklat kukus (seperti tajuk di atas)! hehehe... before ni my sister selalu sgt duk buat..lps tu ia telah memberikan saya semangat utk mencuba jugak....memg tak pernah nak wat kek2 ni kalau duk saja2! dulu2 time raya ka...ada lah tolong mama, my sis n cousins wat kek! but now..ntah la...cek ni jenih suka masak lauk pauk, salad, puding, jeli..haa....itu feberet I! hehehe. Tapi disebabkan rasa tercabar dengan pujian familiku kepada kakak kandungku sendiri di atas hasil kek kukus coklatnya yg sedap...maka Shazuana Binti Mohd Saphar pun mencuba!!! jeng3......... meh kita tgk apa jadi!

Ok....disebabkan keinginan yg membuak2...ambiklah kertas yg ana tulih sendiri utk resepi buat kek coklat kukus ni....(resepi tu di cedok dari kata2 dan melalui praktikal yg dilakukan oleh kakak ku sendiri!). Buat2 punya buat...siap lah utk di kukus....wah seronok ni...rupa dah mcm ada.... ok...so letak periuk kukus..tunggu lama sikit..masukkanlah loyang yg telah terisi dengan kek coklat itu!......sejam berlalu..... cucuk dengan lidi...nak cek sama ada kek dah masak ker tidak...erm...mcm dah nak masak... even time tu my auntie datang ngan twin's dia pun cakap...amboihh....wangi nya bau...masak apa ni? ecey...kemain syok dengaq lagu tu! haha.... pastu..duk 50-50 dah masak ke belum...sebab bhgn tengan mcm mendap semacam..tepi semua ok..cuma tengah.....ha...sekali dah masuk dkat 2 jam periuk kukus tu duk atas dapur! tak masak jugak!!! huwaaaaaaaaaa ...apakah? knp kah??? oh no!!!!

Pastu....dah dekat 3 jam!!!! ;( gila tak masak2 lagi ok!!! pastu tutup api....then telangkup ke dalam pinggan besar......huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa memg tak masak.....masih cair kat bhgn bawah kek time telangkup tu..bukan lah cair mcm air...tp memg kira tak masak...hukhukhuk sedissss gilos! ;(.... takpalah...first try....mama cakap..'biasalah...nak mula belajar masak, memg kdg2 jadi mcm ni..kakak dulu2 lagi teruk kek dia buat waktu dia muda remaja...tapi jgn lah duk give-up'...ok mama bg semangat balik kat ana! tapi lps tu memg ana malas nak buat laen! tapi kek tu still lah boleh makan....anak2 menakan a.k.a anak2 sedara yg makan...org laen..boh layan...hukhuk! Sodih den! Setelah dibuat 'post-mortem'....rupa2nya...dalam resepi ana tu semua dah betul..cuma ana sendiri yg lupa nak tulis last sekali tu...waktu sebelum nak masuk dlm loyang..kena masuk 1 1/2 air panas....kacau bagi sebati baru masuk dlm loyang..pastu ana ada gak wat kesalahan lain yakni...ambik susu pekat dan telur ayam terus dari peti ais...TAK BOLEH TU!!!! kek jadi berat!!! adoiii... so dah insap...lps ni tak buat dah!

Kemudian...macam mana ntah...mai pulak rasa nak buat..so waktu cuti maulud...bosan2...ana pun rasa nak buat... pikedai..beli telur ngan susu pekat penuh krim dan lemak di kedai. Ok...kali ana buat elok...telur ayam dan susu pekat manis...fresh dari kedai...bukan dari dalam peti ais...Alhamdulillah....at last jadik beb!!! muahahaha...gumbira!!! nak tgk hasilnya? jap erk.... hehehe...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Toping 

Dah siap...but without Toping lah!

KEK COKLAT KUKUS...at last! ^_^

Tak sampai 5 minit siap...dah dipotong ya! hehe



Wednesday, 1 February 2012

Career for My Future

Salam.. harini dah 01.02.2012 dah pun...dan menginjak ke bulan 2 tahun 2012 ...cepat jer kan... anyway....recently Ana kerap sekali pikir tentang future...after i married, after i got a baby....to raise up them as a 'human being' yg soleh dan solehah...rasa mcm byk cabaran jer....yes dunia dah menghampiri akhir zaman...dan hampir kiamat...tetapi di dalam Islam, kalau beribadat ia seolah-olah kita nak meninggal esok dan bekerja seolah-olah kita nak hidup 1000 tahun lagi...so maksudnya kita kena sentiasa berfikir untuk mencari sumber pendapatan yang mencukupi untuk kehidupan kita di masa2 depan. Yes! Im now seriously thinking about my future especially after im getting married! Future Plan kena ada...dan Alhamdulillah...the plan had been discussed with my future hubby. His agreed..Alhamdulillah...ya of course now i need to plan and discuss a lot of thing with him now. 

Bukan senang utk kita hidup di atas muka bumi Allah ni...everything is money...ya betul...Allah itu Maha Pemberi Rezeki...dan oleh itu kita sebagai hamba-Nya tak boleh lazy untuk berfikir dan berusaha untuk memajukan diri sendiri! Ana pikir2 balik..lps married insyaAllah ana nak juga wat bisnes. Bisnes mcm2 dah ana pikir...but baru2 ni jer ana rasa..ana telah jumpa satu perniagaan yg ana rasa ana ada minat yg mendalam. Now ana tgh dalam proses pembelajaran and research for all the related info........bersambunggggggggg

Bersambung on (03.02.2012) ...

Herm...now tgh duk 'google2' berkaitan dengan bisnes yang ingin di ceburi....so insyaAllah ana harap sgt2...yang paling penting skrg, ana mohon pada Allah SWT agar apa yg ana rancang untuk tahun ni...akan menjadi  kenyataan dan semuanya berjalan dengan lancar. Kepada sesiapa sahaj di luar sana yang terserempak dgn blog ana dan membaca entry ana utk kali ini....(termasuklah sahabat baik ku yg sentiasa memberi komen utk ....boleh dikatakan utk setiap entry...Suhaidayaty) hehehe....ana ingin berpesan pada diri ana sendiri dan kwn2 di luar sana...sentiasalah kita menjaga solat lima waktu...dan amalkan solat sunat...kalaupun 'liat' utk bgn mlm2 buat tahajjud dan solat2 sunat lain, paling tidak...amalkan SOLAT SUNAT DHUHA DAN BACAAN SURAH AL-WAQIAH dengan ISTIQAMAH (konsisten)....InsyaAllah....hidup kita walau hidup dlm sederhana...tidaklah kaya raya...tp Alhamdulillah..kita akan rasa tenang..bila pagi2 nak pi kerja ..rasa tenang jerk...dan lagi satu...rezeki itu sentiasa ada...tgh2 akhir bulan tu pun ..insyaAllah cukup jer rezeki yg Allah akan beri...Janji Allah itu pastinya benar bukan.... Renung2kan...dan Selamat beramal........ (",)