BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Beginning of new journey ...

Thursday, 27 September 2012

Alhamdulillah... Im Engaged :)

Waduhhhhhh lamaaaaaaaaaa gila tak update my blog! Sibuk la skrg ni... mcm2 aktiviti kehidupan yang dilakukan skrg ni! and for this entry... wanna story little bit bout my majlis risik@engagement... hehe

Al-kisahnya.... sememangnya bakal MIL (mother in law) memg dah kabo dia tak nak bertunang2 ni...buat majlis risik dan seterusnya akad nikah dan majlis perkahwinan... beside my mom pun nak mcm tu... but bila bincang adik beradik dan kawan2..diaorg ckp...merisik tu kalau laki dan ppuan tu tak kenal satu sama lain...mcm zaman dolu2...bla4...... ok2,....kira bertunang lah jadinya....tp majlis dibuat sgt22222 kecik dan terlampau simple... (atas permintaan my parents.. what to do...layan dan jalan jerrrr)!

So setelah lama berkenalan hampir 6 tahun...dan berpacaran hampir 3 tahun lebih dan melalui saat2 percintaan yg mcm2....up down together..akhirnya Alhamdulillah dengan izin Allah SWT...dan restu kedua-dua ibu dan ayah serta keluarga..maka tarikh telah ditetapkan pada 23.09.2012, rombongan daripada pihak laki from Ipoh Mali...datang la ke Pulau Mutiara..ingin merisik anak mami penang... utk anak lelaki mereka..... this is my first time bertemu dgn bakal MIL ok!! kitaorg ni mcm org2 dulu sikit..mak ayah sgt menitik beratkan bab2 kesopanan dan kesusilaan gittewww! Ana tak pernah pergi rumah family hasrul....mak dia tak suka...mak ana tak suka...ana pun tak suka...haha...bukan ana tak suka...ana pemalu lah!!! hehe lagi pun takde ikatan...tak brp elok kan.... cuma hasrul shj pernah dtg sekaliiiiii jer umah ana waktu raya tahun 2010...jumpa parents bgtau dia skrg nak berkawan dgn ana...bla2....hehe. 

Termaktubnya pada tarikh 23.09.2012 tersebut..maka dengan izin Allah SWT... ana telah pun selamat ditunangkan bersama dengan En Hasrul Muazam Bin Mustafa Kamal.... tarikh utk mendirikan masjid..bila?? tunggguuuuuuuuuuuuuuuuuu......... (memg lah kena tunggu..ntah sampai bila la pulak sy nak update bab kawen2 ni..sebab skrg ni sy memg tak brp rajen nak update blog sendiri! wakakaka) So layan jer pic2 di bawah ya! 


Pakcik Hasrul a.k.a Angah a.k.a Tukang cakap utk hari itu

In grey..my future MIL, insyaAllah :)

My fiancee..(weee), future FIL, future uncle...hehe
(Actually HAsrul tak dibenarkan masuk..tapi disebabkan kat luar hujan..abah ana kesian kat dia dan panggil dia masuk utk bacaan doa selamat dan mkn thari bersama..hee)

Hasrul's uncles and kat pintu tu my abg kandung!

Ha...! tudia..sarung cincin dah..(getaq gak ooo time ni!)

Me and my future MIL...Pn Hasbi  :)

Duk control lagi time ni..haihhh..



Lagiii..with Pn Hasbi

Gambar kenangan bersama wanita2 Ipoh Mali ..

My sis pi suap gula penuh sudu! tahan jerk time ni...kalau tak..tau la naseb! 


Makngah Suap gula...ammmm!!! manihnyaaaaaa!

Oh makcik ku pula punya turn


Ok...lps tu.... masuk bilik balik...duk la sorang2...kat luar sedang berjalannya aktiviti hidang menghidang makanan dan menjamu selera!!! huhuhu..lapaq ohhh time ni..tp dah taktau wat apa...maka duk gedik la sorang2 ambik pic sendiri! 









Friday, 20 April 2012

Wordless Friday ~ ENDless LOVE

My love, there's only you in my life
The only thing that's bright
My first love, you're every breath that I take
You're every step I make


And I, I want to share
All my love with you
No one else will do



And your eyes, your eyes, your eyes
They tell me how much you care
Oh yes, you will always be
My endless love


Two hearts, two hearts that beat as one
Our lives have just begun
Forever, I'll hold you close in my arms
I can't resist your charms


And love, oh love
I'll be a fool for you, I'm sure
You know I don't mind
Oh, you know I don't mind


'Cause you, you mean the world to me
Oh, I know, I know
I've found, I've found in you
My endless love


Ohh, and love, oh, love
I'll be that fool for you, I'm sure
You know I don't mind
Oh, you know I don't mind


And yes, you'll be the only one
'Cause no one can deny
This love I have inside
And I'll give it all to you
My love, my love, my love
My endless love



























Wednesday, 18 April 2012

PETUA Hilangkan Lingkaran Gelap Bawah Mata

Salam. Actually dah lama dah niat nak buat satu entry berkaitan PETUA kat dalam my blog ni. Sebab saya suka jugak amalkan petua2 ni (time rajen sahaja lah!) hehehe. So ini adalah entry atau post ana yg pertama berkaitan PETUA! 

Antara yg masih ana amalkan skrg (time rajin tapi selalu jugak la), letak serbuk kayu manis kat tempat bekas jerawat, makan ulam pegaga yg ada pelbagai khasiat utk tubuh badan especially for women. Ermm apa lagi ya... 'tenyeh' tomato kat pipi dan sekitar muka, rendam kaki dengan air panas, scrub badan dengan serbuk beras yg telah di goreng + honey + putih telur. Haaa...byk jugak lah kan! But for today i would like to share about the product I use now dan beberapa petua mcm mana nak hilangkan lingkaran gelap bawah mata atau dalam bahasa english nya kita biasa cakap 'eye bags'. 

Actually ana memg ada masalah eye bags ni dari dulu. Ana tak berapa alert sgt bab2 kecantikan ni sgt dulu. Plak tu kalau nak perfect jaga everything still incurred cost kan! Dulu2 mana ada duit sgt...huhu skrg kerja ni boleh lah..ada duit sendiri..so leh la jaga sedikit bab2 kecantikan ni! Balik pada cerita masalah eye bags ana, my best friend Suhaida Abdul Rahim pun pernah tegur...adoiii... then baru perasan, betul jugak ni... eye bags ana agak ketara! Hermm.. lps tu cuba jugak la duk letak timun, uncang teh...tapi tak brp rajen duk amal. Yang terbaru, iaitu semalam, ana beli Garnier Brightening Eye Roll On kat Watson. Harga asal RM 24.90 tak silap but then after discount, just pay RM 19.90. So cpt2 grab! Hasilnya, Garnier suruh amal sampai 28 hari baru ada hasil....so insyaAllah hasilnya nanti, ana akan update, ok ker tak!



Garnier Brightening Eye Roll On


Selain daripada Garnier...of course la sgt...produk2 lain bykkkkkk sgt kat pasaran utk hilangkan eye bags..but i want to try this one first... yaaa... cheap of course..try dulu tak salahkan! hehehe budget2! Ok beside that, tadi ana duk search info...jumpa juga petua lain yg boleh diamalkan utk hilangkan eye bags. Meh ana kasi kat bawah ni ya! 

1. Sapukan bahagian lebam itu dengan air perahan limau nipis. lakukan beberapa kali; atau
2. Letakkan uncang teh yang telah digunakan setiap hari; atau
3. Letakkan potongan tomato di bahagian mata.
4. Parut buah @ ubi sengkuang, perah airnya dan tampal pada bahagian lebam selama 1/2 jam.




Apa pun masalah yg kita alami, nak ubati sesuatu, kenalah rajin dan amalkan petua tersebut. barulah boleh dapat hasilll...jgn malas k! So selamat beramal yaaa! Haaa! Jgn lupa senyum selalu - petua awet muda tuuuu! ^_^. Salam. papaiiiiiiiiiiiiiii

Saturday, 14 April 2012

APRIL 2012 (sambungan.... story no.3)

12.04.2012 (Khamis)

IPOHHHHH!!! here i am!!!!! Yaariibbbaaa! haha...excited nak tulih ni! ;). 
First of all.... keteringinan utk pergi ke Ipoh ni dah lama sangat tersimpan dan terbuku di dalam hati...! Lama gila tak gi Ipoh....dekat 8 tahun rasanya..terakhir pun pergi dgn my best friend waktu belajar kat U dulu naik bas turun kat Medah Gopeng...penuh nostalgia ok! hehehe... Yang nak sgt pi Ipoh ni bukan pasai apa....my Mr Ipoh always touch down penang utk meet ana...ana tak pernah pergi sana. Dia langsung tak pernah kisah dan tak pernah merungut. So dalam hati ni memg duk niat, one day i will go Ipoh jugak before get married with him..yerlah nak tau jalan siap2, kot2 esok ni nak pi tempah baju pengantin kat Ipoh kan senang...leh pergi sendiri dah! So... Pada tghari hari Khamis tersebut, ana still on leave..ana ambik cuti start from 11.04.2012 sampai la 15.04.2012. Sgt berbaloi! Ok sambung story. So hari khamis tghari tu... lps dah settle2 keje kat umah..drive alone ke umah maktok kat Simpang Ampat, Bukit Tambun. So pergi umha maktok ikut highway..relax sikit. Dlm on the way tu, dalam hati duk ingat...best jugak kalau hari ni gi Ipoh...semalam dah jumpa abg..so harini mcm leh wat surprise kalau gi Ipoh. Bukan la tujuan utama nak wat surprise ke apa..cuma nak tau jalan ja..itu motif utama! hehehe. Then ana terpikir..ana tak berapa berani nak drive sorang2! Ok niat tu masih tergantung. Maka ana dah sampai umah maktok. 

Akbar, my dear cousin kebetulan cuti arini sebab dia nak ambik lesen motor, plak tu dia balik awal, dia dah lulus ambik ujian tu. Dia sampai umah pukul 12 lebih...oh oh dalam hati dah rasa mcm bersemangat ukt ke Ipoh semula sebab dia lah yg boleh jadi peneman utk diri ku.lagipun kitaorg memg sgt close...so selesa lah kalau bawa dia! hehehe...Plan nak keluar ngan mam tak jadi..so change to go to Ipoh. Lps solat zuhur...tny kat mama, walaupun risau dia tak bagi...at last dia bagi..yaAllah gumbira gilaaaa ok!!!! ;p. Then siap2....now...its the time!!!! Journey to Ipoh is starttttttt!!!! Yeahhhh sgt best...relax and feel cool jer bawa..dgn keadaan cuaca yg sgt cool....redup2...tapi tak hujan...Alhamdulillah...bertolak dari Penang kul 3.00 sampai dekat 4.30. Actually tak nak bgtau langsung kat Mr Ipoh...tapi time dekat dah nak keluar tol...dua2 org, Ana and my cousin taktau nak exit mana! haha...so kena lah call my sayang jugak! My sayang sgt happy waktu dia tau im in Ipoh!!! hehehe..saya pun sgt suka! ;p. Sampai sudah Ipoh...dia ajak pergi makan dekat Mee Rebus Ramli. Haa..memg ana penah bgtau dia..Mee Rebus Ramli ni pernah masuk Jalan2 Cari Makan. So ana kata...memg satu hari ana nak try rasa. So tanpa ana minta..dia terus jer ajak pergi makan kat sana. Haaa..kat bawah ni ana letak sign board and gambar mee rebus dan gambar 'body guard' saya jugak! Mee rebus biasa harga nya RM 4.00 shj (tgk kat senarai harga yg diletak dalam kedai) sedap! Yang dalam gambar kat bawah ni, yg special ada ayam..tak tau brp, Mr Ipoh bayorrr! Alhamdulillah..tq sayang! hehehe






Dah habis makan tu, solat asar sat kat dlm kedai Mee Rebus Ramli tu, surau dan toilet disediakan..oklah selesa. Then Mr Ipoh bawak gi jalan2 kat Ipoh. Cadang nya nak singgah sekejap jer, tapi dah alang2 dah sampai...dia pun excited nak tunjuk Ipoh kat org Penang ni..so saya pun sudi jerlah utk ikut! hhehehe. MAcam2 tempat dia tunjuk. Taman Meru, Bercham, way nak pergi rumah dia, Sek Men Tunku Abdul Rahman (sekolh budak2 pandai katanya), dataran, MBI main office, taman rekreasi kat Jalan Brash, pastu dataran D.R (yer ker..tak ingat!) yg ada Taman Jepun tu..., pastu Hospital KPJ, Hospital Ipoh, Istana2 yg ada, rumah Menteri Besor Ipoh, umah2 pegawai kerajaan, Masjid negeri dan lain2...sekadar pusing2 dlm kete jer. Sempat lah jugak ambik beberapa pic kat taman/dataran D.R. hehehe. Lps tu dlm kul 7.00 balik semula ke office abg dan sedia utk solat Maghrib. Lps tu dalam kul 8.00 bertolak balik ke Penang....sob3...sedeyy! Nasib ada Akbar..kalau tak...mau jadi drama queen sat..memg kalau time nak balik, shazuana akan jadi drama queen dgn hasrul muazam.... i kan sensitif! haihhh. Apa pun..alhamdulillah...even sempat spend time dalam 3 jam....tapi rasa sgt happy dan puas hati sebab akhirnya dpt jugak jejak kaki ke Ipoh dan meet my dear soulmate there! When he happy, im feeling double triple happy!!! Alhamdulillah...thank you to Allah kerana perjalanan pergi dan balik Ipoh Penang selamat hendaknya. Alhamdulillah.... ;)

I love U my Mr Ipoh! 

Friday, 13 April 2012

APRIL 2012 (sambungan.... story no.2)

Ok now sambungan story no.2! heheh

11.04.2012 (Rabu)

Hari Selasa. Alhamdulillah segala perjalanan untuk Audit Luaran ISO 9001:2008 berjalan dgn lancar. Kebetulan esok cuti Pertabalan Agung, so sgt2 seronok lah. Kerja habis, esok boleh lacuti dgn tenang dan aman. Beside, tomorrow nak dating ngan cik abe! hehehe.

Rabu 11.04.2012. Ok mcm biasa go to jetty Butterworth nak fetch Mr Ipoh. He came to Penang by bus! Teringin sgt nak pi Ipoh because sepanjang bersama dgn dia, dia yg selalu turun Penang. I never go there yet...lama gila dah tak pi Ipoh. dekat 8 tahun lebih kot! huhu... He do not trust me to drive alone from Penang to Ipoh. Ana sendiri pun memg tak berani! hehe. Sambil tunggu dia...bosan2... i tak my pic dulu..pulak tu tadi try eyeshadow dgn mix colour yg tak penah buat. So Ana  pun ambik 'photgedix' (bak kata org2 skrg).


Taking our lunch at Pizza Hut ~ dua2 dah boooolatt! 

Kemudian, after dia dah sampai, kitaorg plan nak pi tgk cinema.. taktau citer apa, nak main terjah jer sat lagi kat Prangin Mall, Penang. Sebab kalau nak jalan2 cuaca sekejap panas, sekejap mcm nak hujan. SO better duk dlm shopping complex ja! Dah sampai, kitaorg decide nak tgk citer Battleship. Rihanna berlakon beb! Ikutkan kalau tak silap, citer tu baru keluar..so layan jer. Ramai gile yg tgk! And keseluruhan citer dia... i give 4 star! not bad! Before tgk cinema tu masih ada 1j 15 min before the cinema 'on seating', so kitaorg pergi makan dulu kat pizza hut... 

Ok sejurus sahaja keluar cinema around 4.40pm tak silap....kemudian suasana dlm Prangin Mall jadi kelam kabut..this is what my status i had update in my fb ~ 

''YaAllah harini dlm sejarah hidup jugak la..merasai saat2 getir! At Prangin Mall Penang, Habis tgk cinema Battleship pukul 4.30...jalan to tet to tet..tiba2 budak2 cina kat belakang kelam kabut semacam..apsal budak2 ni? waktu trn escalator, perasan semua org pakat lari ...dlm hati tak pikir laen..pikir yaAllah ada PENJENAYAH ka???? huwaaa tapi tak dgr bunyi pistol ke polis ke...pastu tny cina kat belakang..knp ya diaorg lari2? ada earthquake la...Ya Allah!!! i runnnnn!!!!! tgk2 ramai gila dan jam dah kat luar prangin! dalam hati tak berhenti doa....;( Alhamdulillah after 15min dpt escape dari building! Then dpt call dari mama...mama pun rasa shaking..ana tak rasa apa pun..sebab tu tny kat org..huhu. Mari terus berdoa agar selamat Pulau Pinang dan Malaysia dari bencana tsunami.... ;(''. 

Serius...memg takut sgt time tu! Tapi citer di sebalik fb ni ialah...sebenarnya kitaorg berdua langsung tak rasa gegaran waktu jalan keluar dari cinema dan atas escalator nak turun tu... beside another things pulak, waktu ana lari bersama Mr Ipoh nak keluar dari building tu sebenarnya, Mr Ipoh dlm muka yg sgt cool ok! Dia langsung tak panik tapi muka jer serius sikit sambil tgk keliling. Then kitaorg risau, tiket dia nak balik Ipoh kul 6.00pm...jam skrg pukul 4.50pm! Oh no...! At last dia ckp...kita ambik kete kat basement skrg! Haaa! gila takut...nak masuk building tu balik!!! @_@ jenuh duk doa! Pray to Allah for our safety! Time nak masuk dlm Prangin Mall tu, dah jadi lengang....semua org tutup kedai dan tinggal beberapa kerat jer yg tak keluar. Pergi kat basement, lari2 kitaorg masuk dlm kete...and now jam pulak dah!!! Semua pakat nak escape dari building tu! Jenuh sabar dan terus berdoa...Mr Ipoh still cool and serious while im still feeling uneasy in that situation....then he said to me 'sayang tolong jgn panik boleh tak?'! Huhuhu how come i can feel 'nothing happen' in that situation my dear (dlm hati jer)! huhuhu.


Around 15min, Alhamdulillah we can escape from the building. Cepat2 drive keluar dari Island. Dalam kete dgr Hot Fm, baru tau kata ada gemba bumi dan tsunami berlaku di Aceh dan India...Balik2 on fb...ramai gila update pasal gempa bumi yg berlaku di Aceh. Astaghfirullah... ya Allah....ujiam mu datang sekali lagi di Bumi Aceh! Pray for them ....and then! Ana duk atas kerusi sambil update status kat fb...ana plak rasa goyang!!!! rasa mcm beralun dan mula pening..rasanya dekat 10-15 saat kot! Kwn2 dan cousin pun update kat fb mcm tu! Ya Allah memg takut. Mlm tu lps solat isya...ana mengaji....minta Allah lindung negeri Pulau Pinang, Malaysia dan juga mangsa2 di Aceh dan India serta Thailand.... Alhamdulillah sekali lagi..esok tu dgr..amaran tsunami di Malaysia di tarik balik...Syukur padamu Ya Allah..... tapi sgt tragis la hari 11.04.2012. 


APRIL 2012

Salam. This is my first writing/entry about myself and my love... :) before this ada rasa nak tulis..especially tentang tempat2 di Penang yg kitaorg dah tour bersama! hehehe.. but this time.. its quite different..for myself lah... this is about my story and my love that i will never story to others...just exclusively in my blog only! hehehe (sebab bukann ramai follower pun kan..so senang!). 

APRIL 2012? Why? because ada 3 cerita TENTANG KAMI pada bulan April 2012.... surprise...tragedi panik.....& surprise!!! hehehe. Ini lah catatanku..... 

06.04.2012 (Jumaat)
Ok. Rabu malam Khamis, dapat call from my Mr Ipoh. We had discussed about something..but the conversation end ''its not so good'. Ana mcm merajuk sikit la dgn kenyataannya itu..(benda kecik jer pun, but later im feel ok dah pun). 
Tomorrow morning, Khamis pagi.. at the office he called me but suddenly my voice mcm merajuk2 jer ckp ngan dia (moody tetibe..sebab 'peot' kot!). and then suddenly jugak Mr Ipoh mcm nak marah...'sayang ni knp, asal abg bantah sikit nak tarik muka, susah lah mcm ni nak berkomunikasi!' Oh oh...first time Mr Ipoh marah saya pagi2, kat office plak tu. Then rasa tak seronok lah dia marah..tiba2 rasa bersalah! huhuhu...takde niat nak merajuk pun! Nak dekat half day..rasa tak brp tenang..buat keja dgn tak sepenuh hati! 
Ok kemudian terfikir sesuatu! Nak pujuk my Mr Ipoh!!! Sebenarnya dulu2 ada terpikir nak wat surprise kat dia..tp tak penah termakbul. So this time kira surprise+pujuk! hehe. Cepat2 surf tenet, find out sumthing that can be deliver to him! Roses or any flowers? No! No! chocolate... hermm try cari.. tp pilihan yg ada dgn masa yg singkat mcm tak brp menarik.. and at last! Butter Cheese Cake jadi pilihan! find out one blogger staying at Ipoh, then call her. Ok by today she cannot deliver the cake yet, tak sempat lah dik oi! Esok tengahari boleh! Ok lah..asal boleh deliver..!Arrange punya arrange..settle dah order with the details info to the kakak buat kek tu! and now...
06.04.2012! Pagi2 akak tu mesej...'' brp no hp dia, akak tertinggal kat ofis''.  Aik...kata nak antar tghari, takkan pagi2 dah siap kot.. (jam menunjukkan pukul 8.15am). Reply her message. Then takpelah..maybe dia nak standby jer...before friday pray dia hantar la kot. Ok..suddenly..got a call from my Mr Ipoh. 'Sayang, sayang ke yg hantar kek ni kat abg?''.  ''Yes i am''..hehe from his voice i know...he did not angry on me anymore. dah tak majuk dah..dah tak marah dah...lagipun dia kalau marah sekejap jer..tetapi selepas dari marah tu mesti diikuti dgn kata2 nasihat...hermmmm thats my love one! Here im attaching a few pictures from my personal folder! :)

Dia tgh malu dgn officemate sebab dpt kek! hehehe


Malu malu tetap potong kek! 



Another reason buat die shy2 cause 'Sunshine' hehe... i really love u my sunshine! ;)




Tuesday, 27 March 2012

Benefits of Drinking VITAGEN!!!

Tadi post pasai suka minum VITAGEN! Tiba2 diriku rasa nak share tentang kebaikan minum vitagen ni! Jom baca!! (took from this link ----> for more info click here ok! http://www.vitagen.com.my/benefits.html )


The Benefits of Drinking VITAGEN



VITAGEN supplements your diet with billions of good bacteria called ‘Lactobacillus acidophilus’ and 'lactobacillus casei' from Chr. Hansen’s Laboratories of Denmark. VITAGEN helps your body stimulate a stronger immune system and improves your digestion process.

VITAGEN also comes with:


  • Probiotic Cultures – to aid digestion, suppress the growth of harmful bacteria & improve gastrointestinal health and helps maintain a healthy digestive system.
  • Prebiotic Cultures (VITAGEN Collagen only)– to aid digestion, supplement probiotic cultures and support the growth of good bacteria within the intestines.

The benefits of lactobacillus acidophilus and lactobacillues casei in VITAGEN


  • Helps to stabilize the intestinal flora - a balance of good bacteria and harmful bacteria. If the imbalance persists, high levels of harmful bacteria could leave us more vulnerable to infection and bowel cancer
  • Helps with digestion and absorption of vital nutrients from the food we eat.
  • Helps to reduce the risk of intestinal distubances such as constipation, diarrhoea, ulcers, bloating, belching, bad breathe, heartburn or even nausea.
  • Helps to boost body resistance by surpressing the growth of harmful bacteria which might be capable of producing carcinogens
  • Helps to replenish a healthy colon of good intestinal bacteria in the body, especially after taking antibiotics when both good and harmful bacteria may be killed.
  • Helps to improve bowel movement.
  • Helps to improve tolerance to milk and reduce milk allergy






Haa....yg kat atas ni..version english... yg link lagi satu ni..... die menjawab soalan2 berkaitan Khasiat Vitagen dalam malay version! Jom... tambah info...check it out!!! -----> http://nakcariduit.wordpress.com/2008/08/14/vitagen-no1-minuman-susu-berkultur-baik-untuk-penghadaman-anda/














BREAKFAST FAVOURITES

Ok.... duk tgh wat keje filing tadi..kemas2 meja dan 'pending file' then nak 'take 5' sat! Herm...blogging!
Harini nak tulis pasai apa erk? hermmm... mengikut kpd tajuk posting by today lah...iaitu my breakfast favourites atau dalam bhs ibunda ku... sarapan kegemaran. Apa yg anda2 di luar sana suka ambik utk sarapan? For me.. ada satu menu yg mungkin susah utk dilepaskan...especially on working days..sebab mudah utk di dapati di kedai yg ber'jiran' dgn opisku! hehehe.. apakah menu tersebut....? Jom tgk!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Nidiaaaaaa! VITAGEN!!! 









Hhehehehe.... boleh dikatakan every morning ana akan minum Vitagen..paling tidak lah.... sekali utk seminggu! haaa! Pulak tu ana nanti beli yg perisa biasa tu..yg warna putih..sebab rasa asli. Vitagen ni kena minum time sejuk2..kalau dah tak sejuk...manihhh! (*manih = manis -bhs utara ). So kalau dpt minum tu kan..rasa fresh nyer usus ku! hahaha. Yg pic kat atas tu...ada 2 sebab time tu memg teringin nak minum Vitagen yg perisa pineapple@nenas! Sedap tau! jarang ada..so dah ada aritu..terus ambik 2. Biasanya kalau ana beli..ana akan beli satu jerk..kwn2 opis yg dah sedia maklum dgn Shazuana yg sgt suka Vitagen ni akan tny...cukup ka satu tu? My answer....yes cukup! Ntah la... rasa mcm bila minum satu botol tu dah cukup.

Tapi yg 'bagusnya' saya ni... saya bukan nak beli 5 sekali..jimat kan..ni duk gagah pi beli satu satu satu..setiap kali nak beli..so setiap satu tu kena lah byr singgit singgit singgit! Bukan tak nak beli 5 botol sekali... tp kat opis ni peti ais takdak...pulak tu kalau beli bw balik kat umah...nanti saya balik keje..mesti rasa nak capai jer dlm peti ais..so beli lah satu2 ...haha... 'murah hati' kat tauke kedai tu... (yerlah sgt!).

Ok....selamat kembali kpd kerja ku! Lps ni nak buat post pasai bilik opisku...wat2 kenangan..kot2 lah dah berenti esok ni..pi kheja tak tempat laen kan..leh la balik review my own blog..tgk 'ex-room'! hahaha... Jom2 wat keje!

Love as always...
SMS (Shazuana Mohd Saphar) ^_^

Monday, 26 March 2012

My New Look!

Aaa ha! What the meaning of this title entry by today? ermm...guess what? Actually ceritanya mcm ni.... ana ni memg selalu alami tekanan darah rendah atau dalam bahasa inggeris nya (English Education!) adalah Low Blood Pressure. So...one day bila ana pergi ke klinik... Dr check tiba2 time tu pressure mcm sedikit normal..if im not mistaken around 100/70 kottt! hehee. Then dia advice ...awak ni cuba pergi check mata.... ha... so..dia kata kdg2 kita pening ni  bukan sebab tekanan darah rendah saja (in my case lah)..kdg2 urat mata kita tu sakit then dia akan kacau sekitar area forehead dan mata kita..sebab kita perlu kan cermin mata! Oh no...saya tak suka berkaca mata!!!  tau tak sebab apa..? rasa mcm mengganggu original look of my face dah lagi satu time driving...saya ni jenis suka melaram sunglasses!! hehehehehe...... tp takperlah demi utk mata saya (anugerah Allah SWT yg tak ternilai) maka saya pun decide utk check mata di kemudian harinya.

Ok....tiba masanya utk pergi check mata... Alhamdulillah...hasilnya ana hanya 'silau'...tak la sampai rabun jauh tu byk sgt. So...saya hanya perlu pakai bila duk ngadap komputer dan driving malam (takperlah kan...drive mlm2 bukan perlu pakai sunglasses pun! kehkehkehkeh) ntah apa2!!

Sebenarnya dah pi check up mata tu dari last year...tp malas nak buat! But recently ana nyer blood pressure still suka rendah...at the same time bila tgk komputer...yaAllah lagi la saket mata ni! tak tahan dah..sampai nak tgk pc pun rasa mcm area mata ni 'menekan' jerk! Ok...then last Thursday ana terus decide pergi JJ (jaya jusco), cari kedai spek..terus check mata and buat. Err....byk sgt design cermin mata lah..ana prefer yg jenis plastik...full frame. Then pilih2 ambik la satu design then dia ckp lagi sejam siap (around 8:00pm) . Ok! Time tu jam menunjukkan pukul 7:09pm. So im deciding to go to 'Surau' first... solat maghrib dulu...Ok! settle! after that jalan2 kat F.O.S sat...then terus pergi ambik my cermin mata! Erm....after try tu...(dalam hati kata..ala knp mcm tak cantik pulak aku tgk design ni dgn muka aku...nmpk tak brp suit lah!) aiyooo..dah bayaq kan! Ok jer lah..lagipun nak pakai time ngadap komputer jer! so...no hal! hahaha. Here is my new look!

Capture 1


Capture 2

Caption 3 (today! heheh)


Ok2! Dah2! Jom sambung wat keje wahai Ana! hehehe. Opss but b4 that....nak tagged kat my sunshine lah..dia tak tgk lagi my new look in this glasses! apa la dia nak komen nanti?! haihh...  To my bestfren Suhaidayaty...ok tak? komen2! hahaha.... sue kan rajen komen! ^_^. tataaaaaaaaaaaaaaa everybody! Love as always! (ikut kata Dr Sheikh Muszaffar dalam fb die!) ngeh2! 

Tuesday, 14 February 2012

Kek Coklat Kukus..at last!

Salam...ha....harini ana nak cerita pasai kek coklat kukus (seperti tajuk di atas)! hehehe... before ni my sister selalu sgt duk buat..lps tu ia telah memberikan saya semangat utk mencuba jugak....memg tak pernah nak wat kek2 ni kalau duk saja2! dulu2 time raya ka...ada lah tolong mama, my sis n cousins wat kek! but now..ntah la...cek ni jenih suka masak lauk pauk, salad, puding, jeli..haa....itu feberet I! hehehe. Tapi disebabkan rasa tercabar dengan pujian familiku kepada kakak kandungku sendiri di atas hasil kek kukus coklatnya yg sedap...maka Shazuana Binti Mohd Saphar pun mencuba!!! jeng3......... meh kita tgk apa jadi!

Ok....disebabkan keinginan yg membuak2...ambiklah kertas yg ana tulih sendiri utk resepi buat kek coklat kukus ni....(resepi tu di cedok dari kata2 dan melalui praktikal yg dilakukan oleh kakak ku sendiri!). Buat2 punya buat...siap lah utk di kukus....wah seronok ni...rupa dah mcm ada.... ok...so letak periuk kukus..tunggu lama sikit..masukkanlah loyang yg telah terisi dengan kek coklat itu!......sejam berlalu..... cucuk dengan lidi...nak cek sama ada kek dah masak ker tidak...erm...mcm dah nak masak... even time tu my auntie datang ngan twin's dia pun cakap...amboihh....wangi nya bau...masak apa ni? ecey...kemain syok dengaq lagu tu! haha.... pastu..duk 50-50 dah masak ke belum...sebab bhgn tengan mcm mendap semacam..tepi semua ok..cuma tengah.....ha...sekali dah masuk dkat 2 jam periuk kukus tu duk atas dapur! tak masak jugak!!! huwaaaaaaaaaa ...apakah? knp kah??? oh no!!!!

Pastu....dah dekat 3 jam!!!! ;( gila tak masak2 lagi ok!!! pastu tutup api....then telangkup ke dalam pinggan besar......huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa memg tak masak.....masih cair kat bhgn bawah kek time telangkup tu..bukan lah cair mcm air...tp memg kira tak masak...hukhukhuk sedissss gilos! ;(.... takpalah...first try....mama cakap..'biasalah...nak mula belajar masak, memg kdg2 jadi mcm ni..kakak dulu2 lagi teruk kek dia buat waktu dia muda remaja...tapi jgn lah duk give-up'...ok mama bg semangat balik kat ana! tapi lps tu memg ana malas nak buat laen! tapi kek tu still lah boleh makan....anak2 menakan a.k.a anak2 sedara yg makan...org laen..boh layan...hukhuk! Sodih den! Setelah dibuat 'post-mortem'....rupa2nya...dalam resepi ana tu semua dah betul..cuma ana sendiri yg lupa nak tulis last sekali tu...waktu sebelum nak masuk dlm loyang..kena masuk 1 1/2 air panas....kacau bagi sebati baru masuk dlm loyang..pastu ana ada gak wat kesalahan lain yakni...ambik susu pekat dan telur ayam terus dari peti ais...TAK BOLEH TU!!!! kek jadi berat!!! adoiii... so dah insap...lps ni tak buat dah!

Kemudian...macam mana ntah...mai pulak rasa nak buat..so waktu cuti maulud...bosan2...ana pun rasa nak buat... pikedai..beli telur ngan susu pekat penuh krim dan lemak di kedai. Ok...kali ana buat elok...telur ayam dan susu pekat manis...fresh dari kedai...bukan dari dalam peti ais...Alhamdulillah....at last jadik beb!!! muahahaha...gumbira!!! nak tgk hasilnya? jap erk.... hehehe...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Toping 

Dah siap...but without Toping lah!

KEK COKLAT KUKUS...at last! ^_^

Tak sampai 5 minit siap...dah dipotong ya! hehe



Wednesday, 1 February 2012

Career for My Future

Salam.. harini dah 01.02.2012 dah pun...dan menginjak ke bulan 2 tahun 2012 ...cepat jer kan... anyway....recently Ana kerap sekali pikir tentang future...after i married, after i got a baby....to raise up them as a 'human being' yg soleh dan solehah...rasa mcm byk cabaran jer....yes dunia dah menghampiri akhir zaman...dan hampir kiamat...tetapi di dalam Islam, kalau beribadat ia seolah-olah kita nak meninggal esok dan bekerja seolah-olah kita nak hidup 1000 tahun lagi...so maksudnya kita kena sentiasa berfikir untuk mencari sumber pendapatan yang mencukupi untuk kehidupan kita di masa2 depan. Yes! Im now seriously thinking about my future especially after im getting married! Future Plan kena ada...dan Alhamdulillah...the plan had been discussed with my future hubby. His agreed..Alhamdulillah...ya of course now i need to plan and discuss a lot of thing with him now. 

Bukan senang utk kita hidup di atas muka bumi Allah ni...everything is money...ya betul...Allah itu Maha Pemberi Rezeki...dan oleh itu kita sebagai hamba-Nya tak boleh lazy untuk berfikir dan berusaha untuk memajukan diri sendiri! Ana pikir2 balik..lps married insyaAllah ana nak juga wat bisnes. Bisnes mcm2 dah ana pikir...but baru2 ni jer ana rasa..ana telah jumpa satu perniagaan yg ana rasa ana ada minat yg mendalam. Now ana tgh dalam proses pembelajaran and research for all the related info........bersambunggggggggg

Bersambung on (03.02.2012) ...

Herm...now tgh duk 'google2' berkaitan dengan bisnes yang ingin di ceburi....so insyaAllah ana harap sgt2...yang paling penting skrg, ana mohon pada Allah SWT agar apa yg ana rancang untuk tahun ni...akan menjadi  kenyataan dan semuanya berjalan dengan lancar. Kepada sesiapa sahaj di luar sana yang terserempak dgn blog ana dan membaca entry ana utk kali ini....(termasuklah sahabat baik ku yg sentiasa memberi komen utk ....boleh dikatakan utk setiap entry...Suhaidayaty) hehehe....ana ingin berpesan pada diri ana sendiri dan kwn2 di luar sana...sentiasalah kita menjaga solat lima waktu...dan amalkan solat sunat...kalaupun 'liat' utk bgn mlm2 buat tahajjud dan solat2 sunat lain, paling tidak...amalkan SOLAT SUNAT DHUHA DAN BACAAN SURAH AL-WAQIAH dengan ISTIQAMAH (konsisten)....InsyaAllah....hidup kita walau hidup dlm sederhana...tidaklah kaya raya...tp Alhamdulillah..kita akan rasa tenang..bila pagi2 nak pi kerja ..rasa tenang jerk...dan lagi satu...rezeki itu sentiasa ada...tgh2 akhir bulan tu pun ..insyaAllah cukup jer rezeki yg Allah akan beri...Janji Allah itu pastinya benar bukan.... Renung2kan...dan Selamat beramal........ (",) 

Friday, 6 January 2012

Tuisyen Class for Year 2012 is starting nowww!!!

Alhamdulillah...2012 dah masuk..syukur pada Allah kerana masih memanjangkan usia Ana dan diberi kesihatan yanag baik pada Ana hingga hari ini....dilimpahi dengan penuh kasih sayang dari org2 yg Ana syg...dan sentiasa di belakang ana di saat ana susah n senang...ALhamdulillah..segala puji bagi ALLAH SWT..... :).

Ok...Semalam ana dah start pergi kelas tuisyen ...my first class. This year Cikgu Ana akan ajar budak darjah 3 utk Math, setiap hari Khamis dan Ting 3 untuk BM, setiap hari Jumaat. Math dah memg penah ajar tahun lps. This year...first time nak ajar Form 3! InsyaAllah moga2 ana dpt didik mereka dan berkongsi ilmu bersama mereka...sebaik mungkin...mereka adalah anak bangsa dan seagama dengan ana....ana nak beri yg terbaik utk mereka! InsyaAllah..... Dengar2 cerita Form 3 ni...ada problem attitude sikit....actually I prefer those students who have a high level of discipline and kesedaran sivik gitu!!! hehehe... so maybe kena garang sikit kotttt! Herm...apa pun....kita tgk dulu depa macam mana before kita treat diaorg terlalu straight kan! i want to be friendly with them... i have no basic as a teacher...but i treat them more as my brothers n sisters... coz myself pun tak dak adik kan! hehehe.. Daripada dulu ana teringin nak jadi cikgu untuk kongsi ilmu dengan pelajar2...agar ilmu ana yg ana beri dan kongsi ini akan dihitung di akhirat kelak untuk membantu ana di 'sana'..Amin. Walaupun tak dapat jadi cikgu kat sekolah...tapi Alhamdulillah..salah satu keinginan ana dan hasrat ana..Allah tunaikan....Alhamdulillah...tQ Ya Allah.........Oklah...apapun Ana harapkan tahun ni segalanya akan berjalan dengan lancar...Amin Ya Allah..... (",).