BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Beginning of new journey ...

Wednesday, 24 August 2011

Ramadhan 1432H (2011 Masihi) ...hampir ke penghujungnya

Pertama sekali...ingin sekali diriku memanjat seribu kesyukuran yang tak terhingga pada Allah SWT atas izinNYA utk diriku menikmati Ramadhan pada tahun ini sekali lagi...Alhamdulillah...niat ana utk khatam Al-Quran sebelum berakhirnya Ramadhan tercapai....tQ ya Allah. :). Semalam 23 Ramadhan 1432H bersamaan 23 Ogos 2011, Ana sempat khatam Al-Quran (kat ofis...!) hehe. Nasib bos takder! bukan nak curi masa...tp terpaksa gagahkan diri.. dari lps subuh baca quran...pastu kena siap2 nak gi opis. Then tak sabar tunggu masuk zohor...habis jer solat zuhur...terus baca quran dari kul 1.45pm (kot) sampai 3.00pm! ha.....lega rasanya!!! Tup tup...harini dah uzur! Alahai..itu yg pulun gagahkan diri kena baca bagi habis cepat sebab takut tak sempat khatam quran Ramadhan tahun ni! hehe. Alhamdulillah sgt2!!

Ramadhan tahun ni Alhamdulillah..walau tak byk ibadat yg dilakukan seperti org2 laen, tapi ana dpt lah tingkatkan sikit qiamulail...baca quran sehingga khatam..dan terawikh penuh (setakat yang tak uzur lah kan). Dapat rasa nikmat berbuka puasa dengan para hafizah kat Kampung Pelek..best...tenang jer tgk hafizah2 tu semua! lemah lembut! Ckp pun tak dgr suara...sempat juga terawikh ngan diaorg..best! Tq ya Allah... :).

Ya Allah...tak dpt nak ku gambarkan betapa besarnya nikmat yg KAU berikah pada hamba2MU di dalam Bulan Ramadhan Al- Mubarak ini. Benar janji Mu ya Allah. Ketenangan di dalam Bulan Ramadhan pada tahun ini...sgt mendamaikan hati ini ya Allah. Menitiskan air mata dihadapanMu ya Allah......tenang hatiku ya Allah...menghadap mu di atas tikar sejadah...tenang hatiku ya Allah...berada di dalam rumahMu....tenang hatiku ya Allah...tazkirah tika melaksanakan terawikh bersama qariah tamanku ku mengingatkan aku pada kebesaran mu ya Allah, menambahkan kerinduanku pada kekasihmu ya Allah....berbuka puasa dengan rezeki yang kau berikan bersama keluarga tersayang....tenang hatiku ya Allah. Ya Allah....tidak mampu utk ku luahkan dengan kata2 dengan segala nikmat yg kau berikan pada hambaMu yang lemah ini....hanya yg mampu ku lakukan adalah memperhambakan diriku padaMu dan sujud syukurku padaMua atas segala2 yang kau berikan padaku....ya Allah....terimalah segala amalanku yang sedikit cuma ini ya Allah...terima lah aku sebagai hamba disisiMu ya Allah...sayangilah dan peliharalah aku dan keluargaku serta org2 yang ku kasihi ya Allah...Amin ya Rab. v_v


Wednesday, 10 August 2011

This is What i Do when im in STRESS

Salam Ramadhan. Alhamdulillah harini dah 10 hari dah kita berpuasa di bulan Ramadhan :).  Alhamdulillah setakat ni semua ok, cuma time2 cuaca panas tu, jadi 'lemau' lah jugak bdn ni, tp apa pun tu adalh ujian utk kita dalam mentaati perintah Allah swt kan!

Hermmm...harini nak membebel tentang satu lagu yg sentiasa bagi ana semangat dlm mengharungi hidup yg byk ujian dari Allah SWT. Sebagai manusia biasa, Ana tak lepas dari rasa sedih, gembira, murung, sakit hati, marah, rasa rendah diri, rasa diri ni kosong dan macam2 lagi!....tp Alhamdulillah bila Ana dengar alunan lagu ni..kekuatan Ana akan dtg semula...the words, means the lyric of this song, help me to inject more power and spirit, ask me to wake-up and IM STILL USEFUL in this unfair world. And the most important things, it tells me...that even im feel empty...but this song tell me I HAVE GOD. I HAVE ALLAH SWT. Allah SWT tempat Ana bergantung. Yah! that is me! Anything happen on me....i will raise my hand and pray to HIM. With the tears, put myself as a servant to the Almighty and pray. YES....after that, I will feel more release, peaceful and believe in myself, Allah is always be beside me.

Lagu apa ya yang Ana maksudkan? Lagu tu adalah...... looks below!! Ramai dah tau lagu ni, but this song is always with me when im fell sorrow...beside praying to Allah SWT. ;). Let sing together! ^_^



                                     

Kebetulan semalam ana rasa down sikit...adalah hal sikit terjadi. Sampai lepas sahur duk fikir pasal tu. Then waktu dah siap2 nak pergi keje, tgk cermin, teringat plak, ada pakar motivasi cakap, kalau kita rasa down, tgk cermin (tak tgkpun tak apa), then SENYUM :D. Bagi signal pada badan anda bahawa anda ok dan ceria pada hari itu! That is what i have done this morning! heheh..Alhamdulillah, it is works!!! (memg ana selalu wat mcm tu, cuma kalau depress sgt pun tak sempat dah nak senyum2 ni!). Then duk dlm kereta, Ana pasang plak lagu ni!! Ha apa lagi, terus td dari jadi nega-, bertukar jadi Posi+!!! Tiba2 dtg satu fikiran atau kata2 hati yg bg ana semangat dan idea2 utk solve the problem! That is the power of Psychology!! SMILE & MY FAVORITE SONG - memg help me a lot to pujuk my self to think positive and kembali semangat!! Hoyeahhh!!! ;p   



Thursday, 4 August 2011

Ramadhan 1432Hijrah

Salam Ramadhan. Alhamdulillah pada tahun ini Ana masih berkesempatan untuk menyambut Ramadhan Al Mubarak bersama2 dengan keluarga sekali lagi. Alhamdulillah...rasa tenang dan aman jer memasuki Ramadhan pada tahun ini. Byk benda dah settle sebelum masuk Ramadhan thn ni. Antaranya rumah dan siap cat cantik2 dah. Then perabut bilik ana yg dijangka akan sampai minggu pertama dalam bulan Ramadhan pun dah sampai sehari sebelum Ramadhan tiba. Alhamdulillah...niat ana tercapai. Sebab kalau boleh nak settle semua b4 Ramadhan, biar masuk Ramadhan leh fokus kat amal ibadat. Eceyy...hehe.

Alhamdulillah, syukur pada Allah sepanjang 4 hari berpuasa ni, semuanya Ok. Bertambah syukur pdNya, pada 2 ramadhan lepas, Ana dapat result daripada ana wat screening dan cek darah 2 minggu sebelum tarikh 2 Ogos. Alhamdulillah drpd result tu, Ana dpt semua positif and ok! Buah pinggang, kencing manis, kolesterol dlm darah semua sgt2 normal! Cuma Uric Asid jer rendah...its ok coz it will not effect anything on me. Uric asid rendah coz saya memg tak berapa minat mkn udang n sotong! hehehe. 

Ramadhan tahun ini ada berazam untuk pertingkatkan lagi amal ibadat. InsyaAllah nk wat byk2 Qiamulail, baca Al-Quran, Berzikir, sedekah dan amal kebajikan yg lain2. Kena jaga mata, hati, telinga dan percakapan baik2. Ana berdoa moga Allah permudahkan amal ibadat yg ana nak buat, di samping Allah bg ana kekuatan untuk menghadapi setiap dugaan yang bakal mendatang..dan moga2 Allah permudahkan segala urusan ana, terima amal ibadat ana, dan dimakbulkan segala hajat dan impian yg ingin dicapai. Amin Ya Rab!

Jom...nak solat Zuhur jap! (",). salam.